Vanmorgen kreeg ik een mail van de leesgroep in Wapenveld.

Dag,

Als leesgroep hebben we deze week het tweede deel van Aslander besproken.
Evenals het eerste deel waardeerden we het met het cijfer 9, evenals eerder het eerste deel.
Geen eenvoudig boek om te lezen, veel personen en verschillende situaties. We vinden het knap om zo met taal te kunnen omgaan, karakters en situaties te beschrijven in zinnen met weinig woorden, maar met heel veel inhoud.

De vraag hield ons bezig waarom er zoveel aandacht werd gevraagd voor de moord op de predikant in het verleden. Is dit de vergelijking met de geestelijk verzorger, waarvan je toch echt niet verwacht dat hij een moord zou plegen?

We bespreken een heel wisselend repertoire. Varieërend van: de brand van Rome, de Tweeling, maar ook Tonio.

We kijken uit naar het volgende deel, want er bleven nog vragen over de persoon van Asaf Mori en natuurlijk de geheimzinnige figuur Thera.

Veel succes gewenst,

Antwoord:

Beste meelezers,

Jullie lezen goed. Inderdaad moet het vervolg nu ofwel over Thera gaan of over Asaf Mori. Asaf is een schimmige, onvoorspelbare figuur, er gaat dreiging van hem uit. Hij is het type dat in een van de volgende delen misschien ineens weer opduikt. Ik weet nog niet genoeg van hem om te kunnen beoordelen of hij een hele roman zou kunnen ‘dragen’.
Thera kan dat zeker wel. Dat is een fascinerend mens, vind ik. Waarom is ze weg? Ik weet het niet. Er is iets met haar aan de hand. Lezers denken nog wel eens dat schrijvers alles vantevoren weten, maar voor mij is het schrijven van deze boeken echt een verkenningstocht. Ik had niet verwacht dat Thera ineens zou verdwijnen, dat gebeurde gewoon, en nu wil ik weten waarom. Zij zal dus in het volgende boek een hoofdrol spelen.

Nu jullie vraag. Zoals je weet heeft Mila een historische tic. Ik denk dat ze eigenlijk geschiedenis had willen studeren, als ze niet gevallen was voor de glans van de sportcarrière – met alle gevolgen vandien. Mila worstelt met haar eigen verleden, ik denk zelfs dat ze er een beetje voor wegloopt. Ze stort zich op het verleden van anderen terwijl ze eigenlijk iets in zichzelf zou moeten aanpakken.
Zij introduceert in het eerste boek Hidde Kat, en in het tweede boek Jacobus de Cliever. De Goese predikantenmoord heeft trouwens echt plaatsgevonden, ik heb er archiefonderzoek voor gedaan (zie op de Aslanderwebsite www.aslander.info het bericht op 3 november 2012).
Waarom die predikantenmoord? Omdat het een prachtig verhaal is natuurlijk. Maar ook omdat het allerlei linkjes heeft naar het boek. Nicolaas van der Velde, het slachtoffer van De Cliever, was een jonge, charismatische predikant, maar uit de kerkelijke archieven (classis Goes) blijkt ook dat hij wel een beetje arrogant was, en misschien zelfs wel wat lui. Hij was ongetrouwd, maar bij hem in huis woonde een huishoudster (heel gewoon in die tijd). Maar in het verslag van de Hoogbaljuw van Middelburg zit hier iets onregelmatigs, iets dat niet verder benoemd wordt.
Nou, ik gebruik dit verhaal eigenlijk vooral om Aslander in de spiegel te laten kijken. Want in veel van die opzichten lijkt het slachtoffer op Aslander. Jong, begenadigd spreker, charismatisch, beetje lui – maar niet arrogant, geloof ik. En als Aslander eerlijk is, heeft hij ook wel wat van De Cliever weg: onzeker tot op het bot, twijfelend aan zichzelf en aan zijn geloof – maar niet zo grof en aanstootgevend als De Cliever. Ook De Cliever had trouwens een huishoudster, maar van hem is bekend dat hij in elk geval seksuele toespelingen naar haar maakte (hij kleide een keer een penis waarmee hij haar zo liet schrikken dat er een openbaar schandaal van kwam…).
Aslander woont ook steeds opvallend samen met een ongetrouwde vrouw. In elk geval voor de duur van de eerste twee romans. Ook tussen hen gebeurt niet wat je zou verwachten. Hij is eerder bang dat de liefde die hij op een preekstoel uitstraalt te dun zal blijken als hij zelf een relatie zou aangaan… en toch is hij niet ongevoelig voor Mila. Wat is daar aan de hand?
Kortom: de domineesmoord is natuurlijk een hint voor de oplossing – zoals Hidde Kat dat in deel 1 ook al was. Aslander begrijpt al lezend in Mila’s documentatie over de domineesmoord ineens wie hij hebben moet. En het is een spiegel voor Aslander zelf. Maar ondertussen hoop ik dat het ‘spiegelverhaal’ de lezer ook helpt om nieuwe vragen te stellen bij mijn hoofdpersoon. Wie is hij? En hoe moet dat verder? Het spiegelverhaal moet lezers uitnodigen mee te denken, zelf verhalen te verzinnen bij mijn hoofdrolspelers.

Ik vind het mooi als zo’n historisch verhaal meer is dan een spiegel of een hint. Ik wil dat er in een detective altijd meer gebeurt dan alleen dat er een moord wordt opgelost. Ik ben nieuwsgieriger naar mensen dan naar moorden :)

Welaan! Ik hoop dat dit jullie vraag beantwoordt. En anders hoor ik het wel weer. Dank voor jullie mail. Het helpt me om werk te maken van Aslander 3.

Hartelijke groet,
Rien.

 Geef een reactie

(required)

(required)

Je kan deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

   
© 2012 Rien van den Berg