Grafzerk Pieter Kat, Assen

Vandaag was ik voor de krant op de Noorderbegraafplaats in Assen. Zelden zo’n vriendelijk vervallen puinhoop gezien. En volstrekt scheefgezakt daartussen ineens een zerk met een bekende naam. Kat.

Pieter, ditmaal, uit Edam. Verhuisd naar Assen. Het zou Lammert Aslander ongetwijfeld opvallen dat onderaan, bijna weggedrukt, een onalledaagse bijbeltekst geciteerd wordt. Hebreeën 4:9. In de Statenvertaling die de nazaten van Pieter Kat in 1881 gebruikten, luidde die tekst: ‘Er blijft dan een rust over voor het volk Gods.’

 

Neenee, niet Aslander 2. Er was nog een boek vóór. Dat is andere taal, een boek bij een televisieserie over streektalen in Nederland. Dat televisieprogramma had ik lang geleden al een keer uitgedacht. Een paar jaar geleden won het programma-idee een grote landelijke prijs, en in september komt het dan eindelijk bij de NTR op Nederland 2.
Acht verschillende afleveringen op de landelijke televisie, en dan nog tal van ‘eigen’ afleveringen op de meeste regionale omroepen in Nederland. In één van die series, voor Omroep Gelderland, mocht ik zelfs het programma-intro presenteren, waarna Harm Edens de kijkers onderhoudend en vaardig (Edens is Neêrlandicus!) langs de praktijk van dialecten in Gelderland sleurt.
Maar daar moet natuurlijk ook een groot mooi boek bij komen over de Nederlandse streektalen. Dat boek, het zal verschijnen bij uitgeverij Winkler Prins, mocht ik samen maken met Marc van Oostendorp, taalkundige, hoogleraar in Leiden en specialst op het Meertens Instituut in Amsterdam. Een genoegen was dat: zelden iemand ontmoet die zó veel weet van zijn vakgebied, en er tegelijk zó meeslepend en ontroerend over kan schrijven. Let maar op, dat wordt een smulboek!

En nu Aslander. Nee, het is niet zo dat ik nu pas ga beginnen. Tijdens de beide lezersreizen naar Ameland, tijdens de avonden in de boekenweek en natuurlijk ook dankzij de reacties op deze site was het denkwerk al begonnen toen Aslander 1 nog maar amper uit was. De basis staat, de plot is uitgedacht, ik vrees dat ik weet hoe de zaken zich tussen Mila en Aslander gaan ontwikkelen, in elk geval voorlopig…

Vanaf nu praat ik je weer regelmatig bij op deze site. Binnenkort kan ik denk ik wel het omslag alvast laten zien.

© 2012 Rien van den Berg