Morgen ga ik met Peter de Uitgevert de eerste boeken van Aslander II, Het laatste gezicht, ophalen bij de drukker. Ze zijn bestemd voor de mensen die ingetekend hebben op de presentatieavond op 8 november, in de Leidse kerk van dominee Aslander zelf. Intekenen kan trouwens nog: www.nd.nl/activiteiten.

Morgen ga ik ook, met mijn collega Marien Geelhoed, de originele brieven bekijken van een moordenaar die in het verhaal van Het laatste gezicht voorkomt. Er ligt materiaal van hem in het Nationaal Archief in Den Haag, ontdekte Marien. Brieven van een historische moordenaar – hoewel? Hij ontkent alles…

Maar voor wie alvast wat lezen wil, is er ook nieuws. Kijk maar eens op www.vuurbaak.nl, de site van de Uitgevert. Daar is de proloog van het boek alvast te lezen.

 

… op 8 november, donderdagavond, is het Aslanderavond. In Aslanders beschilderde kerk (want die bestaat echt) in Leiden. Met Paul Brommet, straat- en drugspastor in Leiden en in die hoedanigheid rolmodel voor Lammert Aslander, met een rondleiding langs de schilderijen en optredens van de gemeenteband uit de kerk van Aslander (want ook die bestaat in het echt). En natuurlijk met rode mul.
RODE MUL?
Wie dat wel eens wil meemaken: www.nd.nl/activiteiten.

 
Het laatste gezicht_zwart

Vandaag gaat Aslander II, Het laatste gezicht, naar de drukker.
Mag ik nu dan verraden hoe we het met die omslagen gaan doen? Want nee: twee verschillende edities van het boek maken is echt veel te duur. Dat kan alleen als je oplages boven de twintigduizend haalt, zoals bij Aslander I. En toch kun je straks kiezen.
Als ik géén toestemming aan Peter de Uitgevert vraag, dan kan ik later zeggen dat hij het me niet verboden heeft, toch?
Oke dan. Hij laat een boek drukken zonder omslag. Het wordt een paperback met een stofomslag eromheen. En dat stofomslag is te bedrukken. Dubbelzijdig. Dus de discussie of een zwart omslag nou mooier is dan een wit (de boekenweek eindigde onbeslist: er gingen net zo veel zwarte als witte Aslanders over de toonbank…), kan worden voortgezet. De koper kan kiezen wat hij wil. Alleen: nu ontdekken we natuurlijk helemaal nooit meer welk omslag populairder is. Of we moeten al jullie boekenkasten komen controleren (wees gerust).

Meer nieuws? Jawel. Vanaf morgen kun je echt inschrijven op de presentatieavond (zie het blog hieronder). Dat belooft een mooi feest te worden zeg. Met RODE MUL. Rode wat? Ja.

En nog meer nieuws: ik ga zometeen de proloog van Aslander II inspreken. Hoe we die gaan publiceren, weet ik nog niet, maar houd het blog in elk geval maar in de gaten.

 

De presentatie van Het laatste gezicht, het tweede boek over Lammert Aslander en zijn mensen, vindt plaats op 8 november. Houd die donderdagavond dus vrij in je agenda als je zin hebt om
1) Als allereerste de nieuwe Aslander te lezen, een week eerder dan alles en iedereen!
2) De kerk van Lammert Aslander in het echt te bekijken.
3) Het rolmodel van Lammert Aslander, straat- en drugspastor Paul Brommet, in het echt te horen vertellen over zijn werk.
4) De band uit de romans in het echt wilt horen spelen (want inderdaad: zelfs de band bestaat in het echt :) )

Meer informatie volgt.
Als je belangstelling hebt, reageer dan even op dit bericht door je mailadres eronder te zetten. Dan brengen we je op de hoogte zodra we het programma rond hebben.
Rien.

 

Zoals beloofd het eerste fragment van Het laatste gezicht, het vervolg op Aslander. Dit is de openingsscene:

‘Ze krijste niet en ze schoot niet als een roofkat op haar prooi af. De tengere jonge vrouw naderde de psychiater langzaam, zwijgend. Mooi bijna, afgezet tegen de kille onpersoonlijkheid van de observatieruimte, met de spanning rond haar lippen en een lok van haar donkerblonde haar half voor haar gezicht. Maar in haar ogen stond het duister van haar doel: hem vermoorden. Met haar blote handen.’

De psychiater in dit fragment is uiteraard Egge Johannes.
Morgen krijg ik de allerlaatste correcties van het boek. Dan is het af. We zijn nu druk de presentatie aan het voorbereiden. Wordt mooi!
Meer volgt.

© 2012 Rien van den Berg