Viking? Hoezo?


Van ‘t weekend ben ik uitgemaakt voor Viking der Letteren. Aanleiding: een overzicht christelijke literatuur in het Reformatorisch Dagblad (http://www.refdag.nl/dossiers/overzicht-dossiers/boeken/christelijke-literatuur). ‘Viking met leeuwenmanen’, typeerde de krant. Dat laatste is niet nieuw. Jaren geleden vroeg een meisje in gemeente waar ik regelmatig als voorganger kwam, ‘s morgens voor kerktijd aan haar moeder: ‘Mama, hebben we vandaag weer dominee De Leeuw?’ De moeder moest even diep nadenken, maar toen ze zag wie er voorging – vertelde ze na de dienst grinnikend – kon ze de vraag wel plaatsen.
Maar waar die Vikingassociatie vandaan komt…
De bovenstaande foto heeft trouwens in een Franse krant gestaan. Tijdens een reis naar Denemarken met een internationaal gezelschap van journalisten, bleek er zo gauw geen acteur voorhanden die een viking kon spelen voor de foto’s. Er volgde een typisch gevalletje typecasting :)
Nou, een grote groet dan maar van
De Viking der Letteren…

 

Geregeld tweets als die van Embert Messelink: ‘Afgelopen weekend met plezier Aslander2 van @rienschrijft gelezen. Open eind doet verlangen naar Aslander3. Wanneer?’

Ik zit net op de krant het in memoriam te schrijven van streekromanschrijfster Julia Burgers-Drost, die onder eigen naam en twee pseudoniemen, bij drie verschillende uitgevers boeken uitgaf tot wel drie per jaar. Ze verkocht er in dertig jaar een miljoen.

Wat wil ik hier eigenlijk mee zeggen? O ja, Embert en anderen: bedankt voor het enthousiasme en de aanmoediging. Maar schrijven als Julia Burgers-Drost, dat lukt mij niet :)

 

Het beeld dat een belangrijke rol speelt in Aslander III (zie de berichten en het fragment uit Aslander III hieronder) is terug in de galerie van Geert Weerstand op Urk. Wie het wil bezichtigen kan dat dus vanaf nu dus doen.
Of beter: nog éven wachten. Dan kun je het combineren met een wandeling over het kruiende ijs rond de oude vuurtoren. De ijsperiode houdt een keer op, en ook dooi en wind leveren spectaculaire natuur op.

Wie er niet op wachten kan:

okkeweerstand.nl
of
geertweerstand.nl

 

Vannacht een tweet gelezen van een lezeres die in slaap viel met (niet van!) Aslander II. Ik viel zelf in slaap met een kop die spookte van Aslander III. Maar daarom ben ik niet minder blij met het oordeel van Crimezone.nl over Aslander I! Aslander is een aangename verrassing. Het is een fris, eigentijds detectiveverhaal, geschreven in een pakkende schrijfstijl met korte, krachtige zinnen.
Maar écht blij ben ik met deze conclusie van de recensente: Aslander is een een dominee, maar ‘denk nu niet meteen: hè gatsie, een christelijk boek, daar begin ik niet aan. Want dan zou je een interessante detective missen! Natuurlijk zit er ook een christelijke component in het verhaal, maar die is mooi verweven in een goed opzette plot.’ Slotzin: ‘Wat mij betreft heeft de auteur met Aslander een goede aanzet gegeven tot een interessante serie detectiveverhalen, die ook de niet-kerkelijke lezers aan zal spreken.’

Zie voor de hele recensie: Crimezone.nl. Voor meer recente recensies zie hiernaast onder het kopje ‘pers’.

© 2012 Rien van den Berg