Hoe concentreer je je op het schrijven? Met een mooie vrouw, vier kinderen, hun vriendjes en vriendinnetjes en een hond om je heen? Gordijn dicht (zogenaamd tegen het zonlicht op mijn beeldscherm, maar stiekem ook om het uitzicht te beperken), en… koptelefoon op. Een hele goeie, ooit van het team van Radio 1 gekregen voor het inspreken van gedichten (vooral als Dichter op de Zondag). Maar nu klinkt er uit de koptelefoon heel andere muziek. Canto Ostinato (de bekende uitvoering op de vier vleugels) van Simeon ten Holt. En sinds een tip van Jaap Cramer gisteren ook af en toe wat prachtige orgelstukken van Marcel Dupré.
Canto Ostinato is inmiddels ook in Aslander III terechtgekomen. Aslander had dat natuurlijk weer niet in de gaten. Van muziek heeft hij ook al geen verstand. Het blijft een rare held.

 

Maandenlang tobben over Aslander III. Een reeks bloedhete weken (ik wil juist nooit naar Zuid-Frankrijk omdat ik dit weer niks vind – en files ook niet natuurlijk, en Fransen ook niet) waarin een schootcomputer een regelrecht drama is. En nu is het schrijven dan begonnen. Aslander is na een onwaarschijnlijk telefoontje afgereisd naar Nijmegen. Thera is dood.

© 2012 Rien van den Berg