Aslander

 

De detective in de dominee

Lammert Aslander is een dominee die tegen wil en dank detective wordt. Een soort van. Hij doet drugs- en straatpastoraat in zijn stad Leiden. Toen hij daar in vast dreigde te lopen, werd hij door zijn kerk op vakantie gestuurd naar Ameland, waar hij met een wonderlijk maar intelligent samenraapsel van mensen verwikkeld raakte in een moordzaak. Dat staat beschreven in het eerste deel van de Aslander-reeks, dat in maart 2012 verscheen als boekenweekcadeautje van de boekhandelsketen BCB, in een oplage van 23.000 exemplaren. Het Dagblad van het Noorden concludeerde dat Aslander ‘een intelligent personage was, waar nog veel meer verhalen aan vast te knopen zijn’.
Dat blijkt.
In Het laatste gezicht (november 2012) raakt Aslander opnieuw verwikkeld in een moordzaak. Ditmaal is het de psychiater Egge Johannes, die hij kent van Ameland, die hem naar zijn woonplaats Goes haalt omdat daar een seriemoordenaar actief is. Ook de beeldschone maar onberekenbare Mila is er weer bij, net als de sociaal nogal gemankeerde Thera – die Aslander in dit deel irriteert als nooit tevoren. Is dit een team dat een moord kan oplossen? Is dit eigenlijk wel een team?

Aslander I: Aslander
Aslander vertelt een intrigerend verhaal. Een veerboot loopt met een schok vast op het wad. Aan een tafel op het tussendek zitten vijf mensen. Tussen hen in ligt een krant. ‘Politie staaktmoordonderzoek’, meldt de kop. Eén van de vijf aan tafel, was bevriend met het slachtoffer van de moord. Hij vraagt de andere vier dringend of ze verder willen gaan waar de politie gestopt is. Hij vestigt zijn hoop vooral op Lammert Aslander, dominee in een crisis. Aslander heeft weinig trek om zich in die eilandkwestie te mengen. Maar als hij nee zegt, wint de leugen. Mag hij iemand ongestraft laten wegkomen met een moord?

Aslander II: Het laatste gezicht
Wanneer psychiater Egge Johannes de enige overlevende van een seriemoordenaar onder behandeling krijgt, wordt al snel duidelijk dat alleen zij kan vertellen wat de dader met zijn slachtoffers doet. Zij is de laatste strohalm die de politie op het spoor zou kunnen zetten van deze gruwelijke moordenaar. Maar ze is in shock. Ze zwijgt als het graf.
De tijd dringt, en de psychiater roept de hulp in van dominee Lammert Aslander. Om een nieuwe moord te voorkomen zal hij tot het uiterste moeten gaan. Letterlijk.
 

 

Auteur
Rien van den Berg is in het dagelijks leven journalist bij het Nederlands Dagblad, maar werkt daarnaast aan 1001 projecten. Zo is hij de bedenker van Dat is andere taal, een televisieprogramma over streektalen en dialecten in Nederland, dat in september en oktober 2012 te zien was bij de NTR op Nederland 2. Hij schreef met Marc van Oostendorp het bijbehorende boek (Uitgeverij Winkler Prins, Utrecht 2012), dat genomineerd werd voor de LOT-prijs, een bekroning voor boeken die taalwetenschappelijke onderwerpen boeiend weten te maken voor een groot publiek.
Van den Berg is de initiator van het project Psalmen-voor-nu, samensteller van bloemlezingen als het standaardwerk Brandaan van de christelijke poëzie, en hij verzorgde dekanttekeningen bij de psalmen in de Jongerenbijbel. Jarenlang reisde hij stad en land af om mensen enthousiast te maken voor poëzie, mooie taal en verhalen. Onlangs heeft hij de studie theologie in deeltijd opgepakt, maar dat mag niet verhinderen dat hij het BCB-actieboek van 2012 schrijft. In het actieboek komen de verschillende aspecten van de biografie van de schrijver bij elkaar: bloemrijke taal, een goed verhaal, een inhoud om over na te denken, maar vooral leesplezier.

© 2012 Rien van den Berg